CSI dokter

  • Blogs
  • Nieuws
  • Forensisch arts
  • Links
  • Boeken
 

GHB PROSTITUEE

11/10/2011

0 Comments

 
De oude grijsaard kijkt beduusd voor zich uit. Met zijn 70 jaren is hij niet de standaard hulpbehoevende die ik op een politiebureau zie. Als ik binnenkom in de aangiftekamer kijkt hij vragend op met zijn grijsblauwe ogen. Hij is het allemaal een beetje kwijt.

De politie stond opeens naast zijn bed, vertelt hij me. Daar schrok hij nogal van. Hij kan zich alleen nog herinneren dat hij daarvoor jong vrouwelijk gezelschap had. Ze praatten en dronken samen wat. Het laatste drankje was wel erg bitter. Prompt viel hij in een diepe slaap.

De dame vertrok met zijn huisraad. Ze liet zich met een taxi wegvoeren van het huis van de oude man. Wegens de onraad die de taxichauffeur rook, trok hij na het afzetten van de jonge dame aan de bel bij de politie. Een hele inboedel met een klant mee verplaatsen vond hij toch niet helemaal gebruikelijk.

De politie ging na de melding naar het huis waar de vrouw was ingestapt. Er werd niet geopend, maar de politie wist de deur snel te forceren. De man lag in een zeer diepe slaap. Na lang schudden kwam hij weer een beetje bij. De politie nam hem mee naar het bureau voor uitleg van het gebeurde en voor eventuele aangifte.

Een van de agenten vraagt  me of we bloed of urine kunnen verzamelen in de hoop dat er iets in gevonden wordt. Ik zoek na wat het beste is. Urine blijkt het in dit geval te zijn. Ik verzamel de urine en seal het zodat de politie het bewijsmateriaal naar het NFI kan sturen.

Inmiddels heeft de politie de identiteit van de vrouw achterhaald: een bekende die al vaker mannen heeft beroofd nadat ze wat GHB in hun drankje had gegoten. Ze is er ook al eens voor veroordeeld. Desalniettemin gaat ze na haar vrijlating gewoon verder volgens haar oude patroon.

Een paar weken later ben ik weer op hetzelfde bureau. Ik vraag of er nog wat in de urine is gevonden. “Ja, weer GHB,” vertelt een rechercheur me. “We hebben mazzel dat we er snel bij waren, dat GHB krijgen we bijna nooit te pakken.” Hij heeft inderdaad gelijk. GHB verdwijnt razendsnel uit je lijf. Aantonen is daardoor heel lastig. “Hij is er nog goed vanaf gekomen. Eentje van haar vorige zaak wist niet meer uit zijn GHB-coma te geraken.”

Arme man. De eenzame grijsaard vond het leven alleen ongezellig. Dat bewoog hem ertoe om met regelmaat vrouwen van lichte zeden langs te laten komen. Voor een praatje, voor wat gezelschap. In ruil voor wat geld en goederen.

Zijn laatste bezoekster nam daar geen genoegen mee.

En dat kostte hem bijna zijn leven….

0 Comments

SOCIALE TBS-ER MINDER SNEL IN DE FOUT?

11/7/2011

0 Comments

 
Socioloog van der Horst promoveert vandaag op een onderzoek naar de sociale relaties van TBSers in een kliniek. De relaties die de TBSer aangaat zou mogelijk een voorspellende waarde hebben op de recidivekans.

Is de sociologische 'holy grale' zojuist gevonden? Kunnen we vanaf nu voorspellen welke TBSer er wel of niet de fout ingaat?

Waarschijnlijk niet...

Neemt niet weg dat er door van der Horst interessant onderzoek is verricht.

Sociaal gedrag tbs’er voorspelt recidivegevaar

De sociale relaties die een tbs’er aangaat tijdens zijn behandeling, helpen de kans voorspellen dat hij recidiveert. Dat blijkt uit onderzoek van de socioloog Ruud van der Horst, waarop hij 7 november 2011 aan de Rijksuniversiteit Groningen promoveert.

Van der Horst bracht honderden relaties tussen tbs’ers op vijf afdelingen van forensisch psychiatrisch centrum Dr. S. van Mesdag in Groningen in kaart. De ‘keuzes’ die de patiënt-gevangenen maken in hun vriendschappen, ‘zakelijke’ banden, gelijkwaardige en ongelijkwaardige relaties blijken allemaal wat te zeggen over probleeminzicht, impulscontrole en vaardigheden. En die drie zeggen op hun beurt weer wat over de kans dat een vrijgelaten tbs’er in herhaling vervalt. Van der Horst: 'Met deze kennis kunnen we beter inschatten of iemand nog een gevaar voor de samenleving vormt. Bovendien zou je het beïnvloeden van dit relationele gedrag als instrument kunnen inzetten bij de behandeling.'

Veiligheid burger

De belangrijkste grond voor het systeem van terbeschikkingstelling is de veiligheid van burgers. Daarom worden forensisch psychiatrisch patiënten voor langere tijd vastgezet en ondergaan ze psychologische behandeling. Toch gebeurt het geregeld dat een tbs’er, vrijgelaten of met verlof, zich schuldig maakt aan een nieuw misdrijf. Daarom dringt de politiek aan op een goede inschatting van het recidivegevaar.

Persoonlijkheidsstoornis

Bekend was al dat sociale relaties van invloed zijn op iemands gedrag en welbevinden. Dat geldt des te meer voor patiënten met een persoonlijkheidsstoornis. Daarom onderzocht Van der Horst relaties van deze groep patiënten in de setting van de kliniek, met als uitgangspunt dat dat een betrouwbare spiegel is van hoe het met een patiënt gaat: ‘Als je bijvoorbeeld ziet dat iemand steeds minder relaties aangaat die horen bij gezond gedrag, of steeds onvriendelijker wordt, of dat hij alleen maar gebruik maakt van anderen of zichzelf in grote mate laat beïnvloeden, dan kun je ervan uitgaan dat deze patiënt zich niet goed ontwikkelt. Op zo’n moment zou je misschien zelfs kunnen ingrijpen door iemand in een andere sociale setting te plaatsen.’

Sociale Netwerk Analyse

Van der Horst werkte eerder twee jaar als onderzoeker in FPC Van Mesdag. In die tijd werd ook de basis voor het onderzoek gelegd. Hij bracht van vijf afdelingen alle een-op-een relaties tussen de verschillende patiënten in kaart, op basis van inschattingen van het personeel, middels een zogeheten Sociale Netwerk Analyse. Dat levert per afdeling per soort relatie een kaart met twaalf stippen op die de patiënten representeren, met hiertussen lijntjes die de relaties aangeven: ‘Er zijn tal van soorten relaties. Het kan om vriendschappen gaan, maar soms zijn relaties zuiver instrumenteel waarin de één gebruik maakt van de ander, ook kan gedacht worden aan vertrouwens- of invloedsrelaties. Het gaat er dus niet alleen om wie naar wie toetrekt, maar ook wat de inhoud van de interactie is. Hiernaast is het belangrijk om het totaalplaatje van relaties helder te krijgen, dat geeft inzicht. Door stil te staan bij die relaties, bleek bovendien het personeel zich meer bewust te worden van de relationele context van het gedrag van patiënten.’

Haantjesgedrag

Van tien persoonlijkheidsstoornissen is gekeken of de kenmerken terug te zien waren in de sociale omgang. Dat bleek vaak het geval: zo onderhouden patiënten met een antisociale persoonlijkheidsstoornis meer vijandigheids-, meer invloeds- en meer relationeel instrumentele relaties. Soms kwam Van der Horst ook wel een verrassing tegen: ‘Bij de narcisten die normaal impulsief en competitief zijn verwacht je vijandigheid en haantjesgedrag. Maar omdat ze allemaal bij elkaar op een afdeling zitten was het daar juist vriendelijk en gemoedelijk.’

Recidivegevaar

Het sociale netwerk van patiënten, de personen die ze opzoeken of juist mijden en de manier waarop ze met elkaar omgaan, zegt niet direct iets over het recidivegevaar, maar wel indirect. Het beïnvloedt drie veranderbare factoren die worden gezien als bepalend voor het inschatten van toekomstig recidivegedrag: inzicht in de eigen problematiek, de mate van controle over de impulsen en (sociale) vaardigheden. Dat zijn dan ook drie belangrijke factoren waar een tbs-behandeling zich op richt. Vooral de laatste twee blijken sterk samen te hangen met de sociale relaties die een patiënt onderhoudt. Dit zijn tevens de domeinen die binnen de behandeling het eerst aangewend worden voor interventie en uiteindelijk moeten leiden tot veranderingen in gedrag dat uiting geeft aan probleeminzicht.

Instrument

Van der Horst verwacht dat tbs-klinieken met deze kennis een heel nuttig handvat erbij hebben: ‘Het signaleren van probleemgedrag kan veel specifieker en tevens door andere medewerkers dan alleen gedragsdeskundige specialisten worden gedaan. Het zou een instrument kunnen zijn die een plaats zou kunnen krijgen binnen het reguliere behandeltraject in een fpc.’

Curriculum VitaeRuud van der Horst (Leiderdorp, 1975) studeerde sociologie aan de RUG, en werkte van 2003 tot 2005 als onderzoeker aan FPC Dr. S. van Mesdag in Groningen. Hij deed zijn promotieonderzoek aan het University Center for Social Science Theory and Methodology (ICS). Sinds januari 2010 werkt hij op het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hij promoveert in de Gedrags- en Maatschappijwetenschappen op het proefschrift 'Network effect on treatment results in a closed forensic psychiatric setting.' Promotors zijn prof.dr. T.A.B. Snijders en prof.dr. B. Völker, co-promotor is dr. M. Spreen.

0 Comments

    Over mij

    Ik ben geruime tijd werkzaam geweest als beoefenaar van het intrigerende en boeiende vak van forensisch arts.

    Graag geef ik een indruk van mijn werkzaamheden. Zoals je zult lezen, is het werk nooit saai.

    Naast het - iedereen wel bekende - CSI werk, leveren forensisch artsen zorg aan arrestanten, daklozen, ver- slaafden, illegalen, vluchte- lingen en anderzins ontheemden...

    NOOT: de blogs zijn FICTIE en losjes gebaseerd op de werkelijkheid

    Blogs

    Crimebeat - misdaadblog  van Joost van der Wegen
    Forensische Psychologie Blog
    blog wetenschappers UM
    Mathieu van Linde - columns
    van een strafrechtadvocaat
    Mick van Wely - blog & site van misdaadjournalist Wely
    Moordatlas - overzicht moorden in Nederland
    Zittingszaal 14 - Rob Zijlstra blogt over rechtbank

    Columns

    Alles
    Aankondiging
    Aanrader
    Bedelbier
    Beeld
    Beelden
    Bekentenissen
    Belevenissen
    Beschouwingen
    Bizar
    Bloedbad Aan De Balie
    Blog
    Boek
    Boeken
    Crystal Meth
    Csi Documentaire Post Mortem
    Csi Dokter Gaat Op Les
    Csi Dokter In Sante En Viva 400
    CSI Dokter Lanceert Www.forensischwerk.nl
    Csi Dokter Liegt Dat Ze Barst
    De Aanleidingloze Gijzeling
    De Alcoholloze Alcoholist
    De Dode Dronkaard
    De Domme Dief
    De Driemaandelijkse Dood
    De Ene Zedenzaak Is De Andere Niet
    De Gelukkige Aanhouding
    De Harteloze Arrestant
    De Pliesie Is Zo Slecht Nog Niet
    Dertien Maal Is Scheepsrecht
    De Schouw
    Dienders Van De Nacht
    Dna Van Een Dode
    Documentaire Forensisch Arts Botter
    Doodstraf Herinvoeren
    Een Echte Boef Herken Je Niet
    Een Hapje Penis
    Een Kogelgat Herken Je Niet
    Een Laatste Glas Wijn
    Een Leven Op De Weg
    Een Uur Te Lang
    Extreme Overlast
    Fijne Feestdagen
    Gastblog
    Gecondoleerd
    Gedumpt In Het Trappenhuis
    Geen Zin
    Ghb Prostituee
    Had Mijn Vader Maar Aan Me Gezeten
    H.E.L.P.
    H*E*L*P
    Het Onmogelijke Is Mogelijk
    Ik Ben Gegangbanged
    Ik Heb Niet Aan Haar Gezeten
    Ina Postjes
    Kritisch
    Kruispunten Van Mensenlevens
    Leukigheden
    Mag Ik Uw Blogs Hebben? Voor De Gratis?
    Mama Is Koud
    Met Ons Is Niks Aan De Hand
    Misdaad Twitter Top 10
    Naakt Gestript In De Isoleercel
    Nepdronken
    Nieuws
    Nieuws Voordat Het Nieuws Is
    Onbetaalde Reclame
    (On)vrijwillig Van Achteren Genomen
    Ook Dokters Maken Fouten
    Ook Een Vrouw Kan Gemeen Slaan
    Opgesloten Met Een Boef
    Oude Snoeperd
    Paddo Naakt
    Pee Here
    Privacy
    Ruilseks Bestaat Niet
    Rukverzoek
    Schijndood
    Sluikreclame
    Snelwegschutter
    Spoken Bestaan Niet
    Tien Keer Zwanger
    Toverpillen
    Trekkertje Rijden
    Verbrand Als Een Heks
    Voorbeelddakloze
    Wannabe Daklozen
    Wie Is CSI Dokter?
    Wie Schrijft
    Wordt Gelezen
    Zelfmoord Bestaat Niet

    RSS-feed

    Archieven

    Maart 2019
    Januari 2013
    December 2012
    November 2012
    September 2012
    Juli 2012
    Juni 2012
    Mei 2012
    April 2012
    Maart 2012
    Februari 2012
    Januari 2012
    November 2011
    Oktober 2011
    September 2011
    Augustus 2011
    Juli 2011
    Juni 2011
    Mei 2011
    April 2011
    Maart 2011
    Februari 2011
    Januari 2011
    December 2010
    November 2010
    Oktober 2010
    September 2010
    Augustus 2010
    Juli 2010
    Juni 2010
    Mei 2010
    April 2010
    Maart 2010

Op alle teksten op deze site berust het auteursrecht.